Site titel

Wandeling

In de Biltse Duinen is een mooie en informatieve rondwandeling uitgezet door het IVN (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie). U kunt hier de wandeling downloaden. 

Wandelroute

 

Ligging

De Biltse Duinen bestaan uit bos- en stuifzand en liggen in de gemeente De Bilt tussen Bilthoven en Zeist. De grens wordt bepaald door:

  • noordzijde: camping "Bos Park Bilthoven" en golfbaan "de Biltse Duinen"
  • westzijde: huizen van de Bosuillaan
  • zuidzijde: fietspad van Bilthoven naar Zeist (de oude trambaan)
  • oostzijde: de manege "de Molshoop" en de huizen aan de Biltseweg

In het midden loopt een beukenlaan door de lengte van het gebied. Aan de noordzijde van deze beukenlaan bestaat het gebied voornamelijk uit oude grove dennen afgewisseld met enkele zandverstuivingen. Ten zuiden van de beukenlaan is het een gemengd loof- en naaldbos. De weilanden van de Molshoop worden omringd door het bos. Hier heeft het gebied veel reliëf. Gaande van de beukenlaan naar het fietspad stijgt het gebied enkele meters. Het gebied de Biltse Duinen heeft een oppervlakte van bijna 50 hectare waarvan 9 hectare nog particulier bezit is en de rest eigendom van Utrechts Landschap is.

Topografische kaart

Historie van het gebied

De oudste datum waarop het dorp De Bilt wordt genoemd is 1372. De Bilt dankt zijn naam aan de stuifduinen de zgn. "belten" op de west-flank van de Utrechtse Heuvelrug. Het dorp is gelegen op de overgang waar het lage moerasland langs de Kromme Rijn overgaat naar de hoge en droge zandgrond. 

Historie Biltse Duinen

Maak simpel je website Eigen site maken